Tickhill Garden

Thread Architects were contacted and asked to design a parking space, with a difference. The space had to be created at the end of an existing walled garden and function as a durable parking area for the Client’s car. It then also had to create an attractive and sculptural garden that could be used as a seating space and not detract from the view from the house.

The final design was finished in hardwood and black basalt. The design flowed from the existing formal raised beds integrating seating before dropping down to the basalt paved parking area. Parallel bands are created in basalt paving and crushed basalt that then flow up the feature wall in a textured rhythm of hardwood fins against the basalt finish. Access to the space is through an automatic sliding hardwood gate that picks up the rhythm of the fins. The space is then lit with recessed lighting sunk into the floor and wall.