Smithy Cottage

Originally two workers cottages, Smithy Cottage now stands as a small single cottage extended on three sides with vast gardens that look towards open fields, a reservoir and woodlands. 

The new owners wanted to reinvent the cottage for modern family life, introducing light and airy space that sits lightly in the landscape. The old cottage is stripped back to its original form with the three existing extensions removed. The existing rooms with low ceilings and stone walls form snug family spaces and children's bedrooms. A bold extension takes reference from the simple form of the cottage but twists and opens up at the gable ends to take advantage of views in both directions. This provides an open plan living and kitchen space with master bedroom suite above. The side wall of the extension lifts upwards and stretches back towards the original cottage, enclosing a glazed dining hall that anchors the old and new spaces together.

Planning permission has been granted.