A self-built project by Thread director, Rachel, and her partner, Ross, this extension was designed to reinvent their existing home and built on a budget using efficient, simple methods of construction.


The design infills a narrow driveway running alongside the existing house, and maximises the space available increasing the original floor area by 50%. At ground floor this provides a new entrance alongside an extension to the kitchen that opens to a new dining room with open views to the levelled garden. At first floor a study and bedroom are added, overlooking the planted green roof of the dining room below.


The main structure and shell of the extension was self built by a team of two, constructed over weekends and holidays and working to a tight budget. The project employs simple, cost effective methods of construction with Structural Insulated Panels (SIPS) covered with black stained timber thermowood cladding to create a unique addition to the home.