Howghyll, new build house in Derbyshire

A new build house within the gardens of the clients existing property, to provide a comfortable more user-friendly home to down-size into as they grow older. The house was to be fully accessible and met Level 3 standards of the Code for Sustainable Homes.

The new house was to be a contemporary dwelling in contrast to the existing house. The approach was to provide privacy and separation from the existing house with a new brick garden wall running along the new boundary between the old and new. The new dwelling sits against this wall leaving the remaining grounds as garden space and access. The form of the new house was to be very simple and readable. Sleeping areas are placed to the rear of the site and living areas towards the front, with the two blocks of accommodation separated by a simple glazed Sun Room. The front living block is two storeys, with entrance and garage at lower level and main living space above entered by steps, but with provisions in place for easy future installation of a lift. 3 bedrooms are accessed via a short ramp behind the Sun Room and sits as a single storey on higher ground to the rear of the site.

The legibility of the design was continued with the materials and detailing of the building. The timber and steel structure are exposed internally and externally, and panels of timber or glass between this structure provide privacy, views and openings to the gardens.

The house was completed in June 2013.

From the client:

"Throughout the design and planning permission phases of the project Andy displayed total professionalism and dedication to obtaining the desired result for us his clients. He patiently answered all our queries and accommodated any changes we requested or rationalized why they were not in all cases recommended for technical, architectural or cost reasons.

During the complex construction phase Andy was always available to resolve issues or to answer/resolve any reservations we raised as the project progressed. The end result was greatly to our satisfaction, we have a unique house and we are delighted with the finish, design and ambience of the house."

Andy and Rachel worked on this project whilst at Evans Vettori Architects.