If you have been following our Instagram account, you will have seen a lot of photos of the development of the “vertical library” in a full house refurbishment that has been on site this year in Sheffield. Following a visit this morning the whole house is almost complete Once everything is done we’ll hopefully get some great shots of the scheme, but we’d thought we’d give you this sneak preview.

The original house was a four-storey family home. The house had served the Client well as their family grew up but now was an opportunity to reimagine it to suit the Client in the future. One of the main issues with the original house was a winding circulation that cut the house in half and took up a lot of space. The Client also had several collections, including a lot of books and family memories that needed to be preserved and celebrated. This led to the idea of the vertical library – a means of linking the house from the main entrance on the ground floor through an atrium all the way up to a private study in the top floor overlooking the living spaces below. This would allow clear visual connections to the various rooms and spaces but also displayed the important collections and memories where they could be enjoyed daily. The design was therefore for a winding oak stair with a continuous run of birch ply shelving that runs through the house and can be glimpsed from all the living spaces. Being on the eastern side of the house the Client is already enjoying how the light travels around the atrium, stairs, shelves and walls. We are looking forward to how the Client takes ownership of the space over the next few weeks.

For those who haven’t seen the stair be created on Instagram below is a record of the photos over the last few months.