We have been working with a family in south Derbyshire who want to redesign and extend their home. They own a 1930s detached house with a large garden and spectacular views across the Peak District National Park. Work has already begun to rearrange and refurbish the existing house and we had developed with the Client a design for a striking two storey wrap around extension that opens the living space to the gardens and views. At first floor, three new bedrooms with vaulted ceilings and dramatic window openings are to be created.

The existing house is to be insulated and rendered to improve its energy efficiency. The ground floor of the extension is designed to be finished similarly to tie the elements together. With the rear of the house being perched up high on a hillside it was felt important to break down the visual mass of the house. Therefore, the first floor is picked out with three vaulted gables that echo the pitched roof and gables of the original house but are simplified in their form and finished in a softer vertical timber cladding.

We and the Client were excited with the design. We worked closely with the Client’s builder to ensure we met the budget and agreed the finer details of the proposed construction. We also worked with a Planning Consultant to improve our chance of success with the planning application for this ambitious proposal.

The Application was originally refused by the local planning authority but has since gained approval from the Planning Inspectorate who confirmed that the National Planning Policy Framework does not seek to impose architectural styles or stifle innovation but accepts that it is proper to seek to promote or reinforce local distinctiveness. It was considered that the proposal represents a high quality, contemporary addition and that the design would positively enhance the character and appearance of the area, in accordance with the local development plan.

We are happy for the Client as they can now build the home they dreamt of. As well as creating a stunning home, we are also proud that our design has been recognised as a positive contribution to the local area that will hopefully challenge the quality of design aspiration for the region.

Building work for the two storey side and rear extension will be starting on site very soon and we hope to keep you updated with built progress in future.